Тръгнали по долината на Места, обикновено стигаме до Предела, Разлог, Баня, Банско или максимум до Добринище. Малцина продължават надолу до Гоце Делчев. 

В миналото този град е бил най-важният в Пиринска Македония и не е случайно, че именно той е дал старото си име на цялата поместна митрополия – Неврокопска. Сега е чист, зелен, подреден и изненадващо добре уреден. Градът започва от кръгово кръстовище. Имате два шанса – да продължите вляво или вдясно. Която и посока да хванете, няма да сбъркате. 

По чудесно асфалтирания път вляво първо ще минете и можете да спрете във винарското и спа имение „Ува Нестум” или „Гроздето на Места”, което беше избрано за спахотел на годината от професионалния съюз по балнеоложки туризъм. Това е огромна площ в най-красивата част на полето между Пирин и Родопите, оградена със зеленина, на която са се ширнали лозя, има изградена модерна изба с дегустации на собствен бранд вино, малък бутиков комплекс за настаняване с външен и вътрешен басейн и още много атракции, сред които и истинска ферма за животни, откъдето идват много от продуктите за готвене. Всички, които не са от собствената градина на хотела, където са насадени необходимите му плодове и зеленчуци. Специално внимание през този сезон заслужават напълно органичните ябълки и круши. 

След бутиковото имение пътят продължава към римския град Никополис ад Нестум, съседния общински център Гърмен, отбивката за Лещен и Ковачевица, а ако не свърнете вдясно към тях, продължава през спакурорта Огняново. Вдясно от кръговото кръстовище, от което започва Гоце Делчев и път към центъра. Ако не хванете първата отбивка, и втората ще ви отведе до сърцето на града. 

В центъра се редят до един санирани с еврофондове десетки блокове. Пътят извива при малкия местен мол и киното с грандиозно име. Интересно е, че това е сигурно единственият среден или малък град в България със собствен салон. Покрай реката и пазара стигате до идеалния център с площада. Сутрин е удивително, че чувате шума на грижливо косящите зеленината по бреговете машини, докато ароматът на прясно подкъсената трева изпълва с приятно усещане обонянието ви. Под арки с формата на сърца мостовете над реката ви извеждат до мегдана. Надолу е главната улица, в околността има и катедрален храм, и други градски забележителности, типични за центъра на подобен род населени места. 

Любим за посетителите е маршрутът по стъпките на някогашните занаятчии, с които е бил известен градът – улицата им се казва „Звънчарска”, има възрожденски архитектурен комплекс, но с турско име, както и невероятен и доста голям градски парк, обновен и прекрасен. Най-красивата стара къща в Гоце, както за краткост местните наричат града си с неговото име от 1951 г. насам, е градския исторически музей. Ако останете за цял уикенд, разходете се през близкия до града КПП до Гърция – той не е натоварен като Кулата и е доста по-интересен, за да проникнете в „българската” част на южната ни съседка.

източник: trip.dir. bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *