54-та национална археологическа конференция ще се проведе от 26 до 30 май 2015 година в гр. Гоце Делчев. Съорганизатори на конференцията са Националния археологически институт с музей – БАН и община Гоце Делчев.
В работата на конференцията ще вземат участие 127 учени от 30 институции – 24 национални, регионални и общински музеи, три института на БАН и три университета. С доклади в конференцията ще участват и археолози от Република Гърция.
Ще бъдат изнесени 20 доклада, които ще засегнат проблеми на археологическото наследство на района на Средна Места, резултатите от последните археологически проучвания в страната, теми свързани с интердисциплинарните изследвания в археологията.
В рамките на конференцията ще се проведе и годишната среща на членовете на Асоциацията на българските археолози.
По време на събитието ще бъдат връчени годишните награди на Министъра на културата за постижения в областта на археологическите проучвания в страната.
Конференцията ще бъде открита на 26 май 2015 г., в 16.00 ч. от зам. – министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и от директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински.
Заедно с конференцията ще бъде подредена постерна изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският цар Самуил “
Изложбата samouilTsar_Samuelе част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г. Подготвена е съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“. Представянето на изложбата в Общински исторически музей – Гоце Делчев стана възможно благодарение на любезното съдействие на Община Гоце Делчев.
Изложбата разказва, в образи и кратки текстове, на жителите и гостите на града, за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за победите, грешките и пораженията. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически материали, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и места, където е протичал животът на българите, и където достойно се е отстоявала независимостта на Българското царство разкриват драматизма на тази петдесет годишна българо-византийска епопея (968–1018).
Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за битките за независимата българска държавност.
Изложбата ще бъде открита на УТРЕ – 26 май 2015 г., в 19.00 часа в Общинския исторически музей.

By hronika

One thought on “Град Гоце Делчев ще е домакин на национална археологическа конференция и изложба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *