Вписаха многогласното пеене, което е познато още като „високо пеене”, в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Решението е взето на заседание на 16-ата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда присъствено в Париж и онлайн.

„Високото пеене” е характерно само за селата Долен и Сатовча, близо до град Гоце Делчев. Ръководителят на женската група за „пеене на високо” от Сатовча е Мария Чобанова. В миналото този вид песни са били един много обичан начин на комуникация по време на полската работа. Жените работещи на полето запявали от една нива, а другата нива им отговаряло пак с песен.

Днес женската групата за високо пеене към читалище „Св. Св Кирил и Методий” в село Сатовча популяризира това уникално музикално наследство, за да остане живо и за следващите поколения. Групата е вписана от Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“. Международно отличие за „пеенето на високо“ групата получава от фондация „Хердер” в Хамбург през 1988 г., а признанието от Юнеско идва след 8-годишно чакане и е огромно признание и стимул за изпълнителките и гордост за Община Сатовча.

„Ще продължим да пеем и предаваме на подрастващите“, заяви Анита Петева, която е една от гласовитите певици в  групата и първа разпространи новината за дългочаканата награда в своя профил в социалните мрежи.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *