С много резерви и недоверие общинските съветници приемат идеята община Гърмен да се включи във Водната асоциация на област Благоевград. Специално да убедят постоянната комисия по бюджет към ОбС, днес в Гърмен бяха областния управител Бисер Михайлов и заместникът му Асим Адемов.
ВиК става публична държавна собственост, като водните асоциации в страната ще са колкото и областите, гласят промените в Закона за водите. С условието, че еврофинансирането за ВиК инфраструктурата, ще става само чрез водните асоциации, едва ли ще има община в страната, която да рискува и да откаже да изпрати свой представител в общото събрание. Такова общо събрание за област Благоевград ще е на 23 февруари, което означава, че гърменските старейшини нямат много време да умуват. Всъщност те признаха, че чакали какво ще решат съседните общини Гоце Делчев и Сатовча.

 

DSCN4544
Водната асоциация ще определи кой ще е ВиК оператора, като засега договорът ще е с ВиК – Благоевград. Той ще работи под контрола й, тя ще определя и цената на водата. Грижа на асоциацията ще са и инвестиционните проекти за обновяване на цялата ВиК мрежа в областта.
Според областния управител Михайлов, подобни ВиК асоциации действат в съседна Румъния от четири години и там цената на водата не се е повишила, а в същото време се е подобрило качеството на услугата. Краят 2017 г. е близо и след този срок започват глобите на ЕС, ако отпадните води на населените места не минават през пречиствателни станции преди да се влеят в реките. Това е още един аргумент, който ще принуди общините, искат или не, да се включат в тези асоциации.

DSCN4545

За тази година община Гърмен ще трябва да плати около 1200 лв. членски внос, като размерът е съобразен с броя на населението. Решение кой ще представлява община Гоце Делчев във водната асоциация ще бъде взето на заседание на ОбС на 16 февруари, в Сатовча – на 12 февруари. Днес гърменските съветници не скриха притеснението си с водоснабдяването да не се получи както с тока и ЕРП – тата.

На срещата присъсDSCN4540тваха също кметът на община Гърмен Минка Капитанова и председателят на ОбС Мурат Адем

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *