На 5 април, Община Гоце Делчев и Общинският исторически музей организират представяне на три книги с историческа тематика. Това са: „Друга история на най-голямата война – Разгарянето на пожара“ и „Друга история на най-голямата война – Светът в пламъци“ от академик Георги Марков, и „Априлското въстание и възникването на Княжество България“ от академик Константин Косев. Книгите ще бъдат представени в залата на музея от 18 часа от техните автори и от издателя Иван Гранитски.

Kniga G.Markov(1)

ГЕОРГИ МАРКОВ – ДРУГА ИСТОРИЯ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ВОЙНА. Първа книга РАЗГАРЯНЕТО НА ПОЖАРА

Известният наш историк акад. Георги Марков се е заел да опровергае станалото почти аксиома правило, че днес вече е трудно, дори невъзможно да се добави нещо ново за най-голямата ,най-кръвопролитната война – Втората световна. „Другата история” започва с причините на войната и ги търси във „високата политика”, защото знае, че „политиката е съотношение на интереси и сила”. И читателят научава къде е „тлеещата жарава”, „кои са злосторниците”, „кога и къде пламва пожарът”, как се „пробужда” Германия, какви са стратегиите на Япония, неочаквана ли е изненадата „под знака на „Барбароса”.

 

ГЕОРГИ МАРКОВ – ДРУГА ИСТОРИЯ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ВОЙНА.  Втора книга Светът в пламъци

Авторът и във втората книга продължава да оборва наложеното правило, че „победителите винаги имат право” и че „никой не може да ги съди”. Всички са равноправни пред „Съда на историята”. Като се позовава и на „неудобните факти”, акад. Георги Марков разрушава натрапваната от 70 години едностранчива представа за кръвопролитните и съдбоносните събития  с разнопосочни и дългосрочни до ден днешен последици за всички народи. „Светът в пламъци” започва с „кръстоносният поход срещу болшевизма” и завършва с „Що е то военнопрестъпник?”.

12472805_997554937003536_4385489425949094745_n

 

КОНСТАНТИН КОСЕВ – „Априлското въстание и възникването на Княжество България”

В книгата си „Априлското въстание и възникването на Княжество България”, акад. Константин Косев проследява и анализира събитията от „истинския рожден ден на съвременна България” до драматичния финал на източната криза – конституирането на Княжеството. Ученият предлага на читателите произведение, написано мъдро, проникновено, интригуващо, с ясен и четивен стил.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *