Незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на „ДГС Гърмен” в участък, охраняван от горския стражар Велин А., разкри мобилно звено на Югозападното държавно предприятие.

IMG_2544

Проверката, извършена по сигнал на жител от община Гърмен с твърдения за злоупотреби, потвърди, че отрязаните дървета от бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра лежаща маса.

Това е второ нарушение в рамките на пет месеца в територии, за опазването на които отговаря горският стражар. Той вече е наказван дисциплинарно със забележка и имуществена санкция, след като през септември 2015 г. инспектори от РДГ – Благоевград установяват незаконна сеч на 35 дървета в охранявания от него участък. Съставен му е и акт за административно нарушение.

При проверката, извършена тази седмица, мобилното звено на ЮЗДП установи незаконна сеч на други 36 дървета в съседен участък, опазването на който е поверено на горския стражар Баки И. Районът е в непосредствена близост до с. Рибново и се характеризира с висока концентрация на посегателства от горите. 

На виновните длъжностни лица, допуснали нарушенията, ще бъдат наложени най-строги дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, след като изтече законоустановеният срок за представяне на писмени обяснения. За нарушенията ще бъде уведомена Районна прокуратура – Гоце Делчев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *