Два временни центъра за прием на бежанци се обособяват само на 100 километра от Гоце Делчев – в съседния град Кавала. Това са решили днес на заседание управителят на областта, двамата му заместници и кметовете на Кавала, Пангео, Нестос и Тасос. 1200 бягащи от войната, сирийци и иракчани ще бъдат настанени в панаирния център за търговски изложения в Неа Карвали и 800 в закритата спортна зала в близкия до Кавала град Елефтеруполи.

Заедно с подслона ще им бъде осигурена мобилна лекарска помощ и храна. Днес още нови 800 души се очакват да слязат на пристанището в Кавала. В хуманитарната акция са ангажирани и четиримата местни депутати. Не е ясно колко време бежанците ще останат в Кавала и накъде и през кой граничен пункт ще бъдат пренасочени, защото тяхната цел не са Гърция, Македония или България, а Германия.

Граничният пункт Идомени е затворен, от четвъртък в Македония не е пропуснат нито един бежанец. На граничните пунктове какофониятаBEZANCI MAIKA S DECA ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΛΙΜΑΝΙ със стачкуващите фермери продължава, макар в Като Неврокопи да твърдят, че от неделя започват да изтеглят тракторите си, които повече от месец блокират ГКПП Илинден – Ексохи.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *