Два дни жители и гости на село Делчево, ценители на българските традиции и хубавото вино празнуваха в чест на Трифон Зарезан.

137 мостри с домашно вино, произведено от български и гръцки производители и холандец ентусиаст се състезаваха в традиционния конкурс за най-добър винопроизводител и производител на ракия по време на Зимния фестивал в село Делчево. 57 от участниците бяха от съседна Гърция. Журито от енолози и дегустатори оцени като най-добро в категорията „Отлежало вино” виното на Фотис Калофас.

В същата категория, на второ място бе класирано виното, произведено от Георгиос Анастасиадис.

Първо място за най-добра „Бяла ракия“ получи Благовест Къшев, като втори се класира домакинът на фестивала кметският наместник Иван Панайотов.

И тази година д-р Стоян Тунчев не отстъпи първо място в категориите „Младо вино“ и „Бяло розе“.

Втори след д-р Тунчев в категорията „Младо вино“ стана Иван Калайджиев, а в категорията „Бяло розе“, втори се нареди гръцкият винопроизводител Сократис Цикалис.

На първо и второ в категорията „Отлежали ракии“ журито класира ракиите на Любен Таушанов и Тодор Попов. С грамота и първо място бе удостоен при дегустациите на „Ароматизираните ракии“ гръцкият производител Александър Караполитидис, а на второ място бе оценена ракията на Благовест Къшев.

Грамотите на всички победители връчи кметският наместник Иван Панайотов, който пожела на всички участници здраве, добра реколта от грозде през това лято.

снимки: Община Гоце Делчев и Росица Джамбазова

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *