Карина Коршумова  и Владислава Димитрова, 12 в клас НПГ „Д. Талев” спечелиха призово място в  национално състезание, организирано от еврокомисаря Мария Габриел: „10 години България в ЕС: резултати предизвикателства“ и  посетиха Европейския парламент в Брюксел. Участниците в конкурса бяха 270, от които 10 бяха отличени с награда – пътуване до централата на ЕС в Брюксел.

Ето какво разказаха двете момичета:

„Престоят ни в  Брюксел беше два дни. Още с пристигането си на летището се почувствахме поласкани.  Щом кацнахме вече усетихме „брюкселския въздух” и много добре организираното събитие. Настанихме в хотел “ Le Dome“, който беше на централна улица и разбрахме, че приключенията започват!

Нетърпеливата ни група се запъти към забележителностите на Брюксел, е… и към шоколадовите изделия… Посетихме централния площад „Grand Place“, видяхме и  всеизвестното пикаещо момченце „Manneken pis“.  Възхитена от архитектурата на готическите и бароковите фасади на площада, който е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, групата продължи разходката из столицата на Белгия.

В  Европейската комисия, където ни очакваше еврокомисарят Мария Габриел, срещата ни зареди с много положителни емоции, сили за нови стъпки към успеха. Очаквахме следващият ден  с нетърпение.

Е, ето че дойде…

Рано сутринта е, а ние вече всички сме готови за посещението на Европейския парламент.

Пристигнахме пред сградата въодушевени,  истински европейци. 

По- късно се проведе дискусия с евродепутата Емил Радев. Той беше много любезен и гостоприемен. Отговаряше на въпросите ни и ни запозна с действащите правила в парламента. След това ни разведоха из парламента и имахме удоволствието да посетим пленарната зала, в която се решават проблемите на страните, членки в ЕС. 

Прекрасни са впечатления, с които останахме от разходката из Брюксел.  Това, което ни направи неприятно впечатление, е че градът не е от най-чистите , а и  има много бездомни семейства, които почти не бяха забелязани от жителите... 

Посещението в Брюксел беше едно запомнящо се приключение, нови приятелства и много планове за бъдещето.

С благодарност към г-жа Мария Габриел, г-жа Марияна Белчева, г-жа Венета Нуркова, без които това пътуване щеше да бъде само мечта!

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *