PETYR I PAVEL

 

Петър е роден на брега на Галилейското езеро във Витсаида. Бил рибар, но когато Исус го повикал „Ела с мен. От днес ще ловиш хора вместо риби“, тръгнал и вървял неотлъчно по стъпките на новия си Учител. Първото му име било Симон, но Христос го нарекъл Петър, което означава „камък“, и знаел, че с неговата помощ ще изгради храм за християните, здрав и неразрушим като вярата на своя апостол. Във всички важни моменти Петър бил до своя учител, той предложил Матей да заеме дванадесетото място на Юда, който не успял да понесе собственото си предателство и часове след като продал Христос, се обесил. Свети Петър покръстил на Петдесетница три хиляди души и обяснил на хората защо апостолите говорят на различни езици: „Не са пияни, а Светият дух е слязъл при тях.“ Мнозина приемали християнството, щом чуели апостол Петър. Станал най-добрият „рибар на човешки души“, точно както му обещал Учителят. Дълго време палачите на християнството не успявали да го погубят. Участта му на мъченик и защитник на вярата го застигнала при император Нерон, чиято кървава разправа с християните на арената, в клетките с лъвовете, в историята е записана като особено жестока. Когато осъдили апостол Петър да бъде разпънат на кръст, той се помолил на палачите: „Не съм достоен да умра като Спасителя, обърнете ме с главата надолу.“ Обърнали го. Умрял в мъки на 29 юни 67 г. Същия ден бил посечен с меч и апостол Павел. Затова църквата е наредила празниците им един след друг в празничния си календар.

Народът е съхранил за Павел приказния образ на по-стария брат, който трябва да бъде умилостивен и почетен в деня след Петровден.
Една от легендите разказва:

„Някога Бог изпратил св. Павел, за да взема хорските души. На св. Павел му се свидело да отделя малките дечица от техните майки и вместо хорски души той все носел душите на врабчетата. Бог познал и пратил отново св. Рангел (Архангел Михаил), като преди това разчупил една шипка, показал червейчетата вътре в нея и казал:
Както тия червейчета се хранят саминки, така и децата ще могат да живеят без майка! Взимай наред и майки, и деца!“

Хората затова казват: „Бог дал, Бог взел, той да мисли с какво ще храни!“

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО НОСЯТ ИМЕНАТА НА ДВАМАТА АПОСТОЛИ!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *