Въпреки напрегнатия земеделски сезон, залата в Дома на техниката беше пълна днес по обед. Земеделски производители от района, предимно производители на тютюн, дойдоха на предварително обявената среща с министъра на земеделието Димитър Греков. Всъщност, на въпросите на хората отговори заместник министър Бюрхан Абазов, защото министърът останал на среща с всички браншови организации от тютюневия сектор, която се провеждала в София.

Лошата новина е, че Европа не иска да дава пари за подпомагане на производителите на тютюн, като вредна за здравето култура. Аргументите на България, Гърция, Италия, Испания и Франция не са били достатъчно убедителни в Брюксел пред останалите страни членове на съюза.

Подпомагането на хората, отглеждащи тютюн остава грижа на националните бюджети. Няма да има увеличение на субсидията, която са получили през миналата година за килограм тютюн, но няма да има и намаление, обеща зам. министърът.

Настояването на хората е субсидирането да е на реално произведен тютюн, а не на измислени години от т.нар, референтен период, което ощетява истинските производители. Ако и тази година средната изкупна цена е около шест лева, заедно със субсидията, всеки който в момента бере тютюн от групата „Басми”, ще получи за труда си по осем лева за килограм, изчислиха веднага производители.

Заместник министърът прие препоръка държавата да поеме застраховката на тютюна, както вече е направила за зеленчуците. Той обеща облекчаване на процедурите за кандидатстване по различните мерки от европейските програми за земеделие.

Обща декларация срещу дискриминацията към тях от страна на ОСП на ЕС са подготовили всички браншови организации на хората в България, занимаващи се с производство на различните видове тютюн, птици, пчели, рози и свиневъдство. Това съобщи кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни. На срещата присъства и областния управител Муса Палев.

За 11 юли от Асоциацията на тютюнопроизводителите обявиха национален протест и се заканиха да блокират ГКПП Илинден.

 

DSCN9390 DSCN9388 DSCN9382

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *