В петък е Гергьовден, празник на хиляди българи с това популярно име, а така също и храмов празник на манастира „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ край Хаджидимово.

КаSVETI GEORGIкто всяка година, тук се очакват много българи и гърци да запалят свещ пред чудотворната икона на покровителя на манастира. Който успее и желае ще преспи срещу Гергьовден в черквата. Всички ще се помолят в празничния ден за здраве и късмет. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е изцерила много болни. Условието е едно – всеки да вярва искрено и с цялата си душа в светеца. От години тук идват и мюсюлмани, които отправят молитви към свети Георги за рожба.

Монасите пазят книга с доказателства за чудесата, съобщава сайтът standartnews.com. Там пише черно на бяло, че на 5 май 2001 г. в манастира идват да пренощуват 5-годишната Магдалена Петрова от село Места и баба й. Момиченцето било нямо по рождение. Възрастната жена изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта бабата се унася. Събужда я гласът на внучката й: „Хайде, бабо, ставай, че се съмна!“ Чудесата не свършват с този случай. Много деца били излекувани от детски паралич. Много са щастливците, които след молитви пред чудотворната икона, са се сдобили с рожба.

Както всяка година, навръх Гергьовден иконата на светеца ще бъде изнесена отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление. Иконата на Свети Георги единствена оцелява в големия пожар в църквата през 1979 г., което също е знак за нейната чудодейна сила, твърдят монасите.

6 май е и празник на град Хаджидимово. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *