Огнище с коронавирус има в сатовчанското село Осина. Инфектирани са две семейства в съседни къщи. Заразата е тръгнала от онкологично болна жена, която се е лекувала в столичната болница „Св. Иван Рилски“, обгрижвана е в една от къщите,  впоследствие починала. Заразените са 10, от които 3-ма са в болница, 7 са без симптоми и се лекуват в къщи.

  „Ако има нови случаи на заразени ще поставим цялото село под карантина“ – заяви за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция. Той определи състоянието на заразените като стабилно. В късните следобедни часове се очакват резултати от пробите на контактни лица.

„Изпълняваме всички предписания на РЗИ. Всеки ден се дезинфекцира цялото село и отделни обекти, които са най-посещавани – магазини, здравна служба, тротоари, центъра на селото, ще се следи и карантината“ – съобщи Арбен Мименов, кмет на община Сатовча. 

Той е настоявал цялото село Осина да бъде поставено под карантина, от РЗИ обаче засега се въздържат да предприемат тази мярка. 

„Настоявах  селото да бъде под карантина, защото по този начин предпазваме останалите населени места. Според мен това е правилното решение. Разговарях и с началника на полицията и настоявах да се предприемат по-строги мерки, те ще контролират лицата под карантина“ – уточни кметът. Основните му притеснения са свързани и с посещението на село Осина от външни лица, които зареждат магазини, свързани са с други дейности, затова и очакванията му  са селото да бъде поставено под карантина.

По последна информация положителни тестове за коронавирус има и в село Вълкосел.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *