Общо 9996 случая на Ковид 19 е регистрирала националната статистика. 39951 са официално обявените инфектирани в област Благоевград. Колко лежат в къщи без тестове няма как да стане ясно.

Благоевградска област бележи абсолютен черен рекорд в страната по брой заболели от Ковид- 2000 на 100 хиляди души население. Само за седмица броят на болните се удвои, вирусът удари училища, детски градини, фирми, институции, семейства, но според новата методика на Министерството на здравеопазването всичко е наред.

Проблемът идва от това, че Благоевградско се смята заедно с Кюстендилска, Пернишка и Софийска области по показатели за заети интензивни легла. И понеже в София има много, то региона ни засега няма нужда от допълнителни мерки, за да се ограничи инфектирането на още хора.

В заведенията никой не търси сертификати, хората носят маските като шалчета в студеното време и резултатът е налице.

Вирусът заразява здрави, ваксинирани, преболедували. По аптеките липсват основни лекарства за лечение.

„Четиридесет процента от секвенираните проби в страната ни са с Омикрон. Напредва и като брой, и като разпространение. Пикът ще е към края на януари“, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Според нея, все още е рано да се каже дали протича по-тежко. При хората с хронични заболявания има риск от развитие на двустранна бронхопневмония. Вирусът може да протече и без сериозни усложнения.

„Омикрон предимно засяга горните дихателни пътища и ако премине неусложнен, остава с тези симптоми, които се касаят – хрема, кихане евентуално, дразнене, болки в гърлото, отпадналост, много характерна отпадналост, температура, която може да не е много повишена – 37,5-38 градуса по Целзий,“ каза още проф. Христова.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *