Първи март, познат у нас и с по-популярното си име „Баба Марта“, е един от народните празници, който е запазил пълната си жизненост, очарование и символично значение до днес. В душата на съвременния българин той е здравата връзка с народните традиции и миналото. Особено очакван празникът от децата.
Учениците от 1- ви20160226_103555 20160226_104042 20160226_110401 20160226_110802 клас при СОУ “Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово имаха изключително емоционален ден! Техните учителки Таня Близнакова и Стойка Коемджиева бяха организирали т. нар. „Работилница за мартеници“. Спазвайки красивите български традиции, те поканиха родители и баби на първокласниците и заедно с тях изработиха мартеници от бял и червен вълнен конец. Преподавателките припомниха за символиката на празника, а бабите разказаха за местната традиция кога точно се правят мартениците, от какви материали, кога се слагат на ръцете и кога се свалят;ьь, какво се прави с мартеницата, като се свали от ръката; къде се слага и какви са очакванията.
Госпожа Катя Атанасова подари на децата поставени в саксия цъфнали клонки, на които децата окичиха своите мартеници и ги превърнаха в „Дърво на мартеницата“.

By hronika

One thought on “Децата на Хадждимово нямат търпение да се окичат с изработени от тях самите и бабите им мартеници”
  1. Много мило ,че на такива празници се канят родители и баби.Малките ученици има какво да научат и от тях за родните традиции и обичаи.Поздравления за госпожите и техните гости!Браво за красивите мартеници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *