Първо ОУ в град Гоце Делчев се включи в националната кампания, като беше домакин на двудневно обучение по програма Киберскаути от Safenet. В него се участваха по десет ученици от трите общински училища – Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев, Второ ОУ „Гоце Делчев“, град Гоце Делчев и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Брезница.

Мисията на киберскаутите е да популяризират сред своите връстници отговорно и безопасно поведение в интернет. За тази цел участниците в обученията разглеждат различни казуси, работят в екипи и придобиват ценни практически и социални умения.

В края на двудневната обучителна програма учениците получават сертификат и право на участие в националното състезание, в което ще се определят най-добрите отряди от киберскаути.

Обучителната програм Киберскаут стартира през 2015 година. Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникация“ стартира обучителната програма, която използва метода „връстници обучават връстници“ за ефективно популяризиране на основните рискове в интернет пространството и съответните начини за справяне с тях сред тинейджърите.

За тази цел, ученици от цяла България преминават през двудневни обучения за онлайн безопасност и предават натрупаните знания на свои връстници в ролята си на киберскаути.  Със съдействие на министерството на вътрешните работи, от началото на програмата до края на 2017 година бяха обучени киберскаути от общо 32 населени места в страната. През 2018 год. обученията продължават, като за първи път се включват ученици от община Гоце Делчев.

By hronika

One thought on “Деца от Гоце Делчев и с. Брезница се учат на безопасно поведение в интернет, ще стават киберскаути”
  1. Няма що. Те себе си не могат да опазят, ще обучават другите. Ха, ха, ха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *