600 фиданки от бял бор и 50 брезички засадиха ученици от училищата в селата Гърмен, Дебрен, Огняново и Рибново върху опожарени горски площи на територията на „ДГС Гърмен. Със залесяването край село Осиково в Западните Родопи бе поставено началото на новата екологична и образователна инициатива на Югозападното държавно предприятие „Растем заедно с нашата гора“.

Кампанията, която ще продължи в различни поделения на предприятието, е насочена към децата, а целта е да ги научим как се създава гора, да възпитаме в тях любов, отговорност и грижа към това богатство, каза зам.-директорът на ЮЗДП инж. Димитър Димитров. Идеята е те да отгледат и да се грижат и  занапред за младите насаждения, които сега сами създават, а след време да са горди, че са оставили след себе си нещо, което е от значение не само за района.

yuzdp-osikovo-7-3 yuzdp-osikovo-11

Директорът на „ДГС Гърмен” инж. Марко Запрев благодари на организаторите и всички участници в благородното и полезно начинание. Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също приветства и пожела успех на инициативата на ЮЗДП, която възпитава у подрастващите любов към природата и отговорност за умножаването и опазването на нейните богатства.

Прекрасната българска песен „Хубава си, моя горо“ огласи поляната, където след залесяването в слънчевия есенен ден децата имаха възможност чрез занимателни интерактивни игри с помощта на експерти от ЮЗДП и РДГ Благоевград да се учат да работят в екип, да обогатят познанията си за гората, дърветата и животните в нея, да научат повече за работата на лесовъдите.

Югозападното държавно предприятие има традиции в работата с ученици и сме установили, че те имат сериозно отношение към горите. Децата гледат винаги с широко отворени очи, те са отворена книга, върху която ние трябва да пишем с много любов, коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в предприятието.

gora-igra_6903

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *