Мажоритарните избори ще доведат до еднолично управление на ГЕРБ, каквото помним от близкото минало и Десницата трябва да се противопостави, заяви пред бТВ Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

ГЕРБ имат за цел да прокарат мажоритарните избори, а Слави Трифонов им вдигна удобна топка. В случая интересите им съвпадат, коментира Делчев.

Демократичната общност в България има път напред и трябва да се обедини по темата какви избори да имаме, каза Делчев и посочи, че не трябва да се мисли за цялостна промяна на системата, а да се поведе борба срещу подмяната на демократичността при гласуването. Купуването на гласове, корпоративният вот, смяната на бюлетини, „мъртвите души“ в списъците са големите проблеми, които няма да бъдат решени, а ще бъдат стимулирани от мажоритарните избори. Няма да допуснем подмяна на системата, която да бетонира само три партии в парламента, каза той.

Делчев заяви, че ДБГ ще бъде алтернатива и ще изобличава случващото се в управлението. Освен скандалните назначения „на тъмно“ в момента се наблюдава лоша тенденция за зависимост при избора на ВСС, както беше избран предишния път. ГЕРБ не дават сигнали за започване на прозрачен избор и неполитизиране на парламентарната квота, добави той. Това са ключови избори, защото тези хора ще правят съдебната реформа в следващите 5 години и от тях ще зависи има ли справедливост. Ако няма независими хора, а всички са послушни на един, това ще е край на съдебната реформа, заяви той. 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.