Практически ориентираното образование в американското училище, умението на учителите да насочват своите ученици да усвояват научните знания като малки изследователи, екипната работа на преподавателите и това, че децата се връщат доволни от това, което им се е случило в училище, са част от впечатленията на директора на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, Елка Божикова, която се завърна от десетдневно обучение в Ню Йорк. Тя беше там заедно с още 14 български ръководители на учебни заведения, като част от квалификационната програма за училищни директори на фондация „Америка за България“.

elka-bozikova

„Нашите български ученици са подготвени добре по отношение на научното знание, но им липсва постоянната пряка връзка с живота, което е основата на бъдещата им добра конкурентоспособност“ споделя още Елка Божикова.

„Трудно български учител би приел освободеността в отношението между учител и ученик там, поне в това, което тук приемаме за нормален учебен процес“ – разказва още тя. „Това, което открих и ме учуди, че там не се цени изучаването на чужди езици.  Подценяват и смятат, че английският език им е достатъчен, но днешният съвременен свят показва, че това е минус. На американските ученици им липсват познанията за света като цяло. Нашите ученици имат много широка култура в това отношение. Така обобщи накратко впечатленията си от обучението зад Океана директорът на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *