Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев, Елка Божикова прие отбора на училището, който през уикенда се представи отлично на състезанието „Евроскола“ в Кюстендил.

Саня Севдева, Ивана Ангелова, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Даргут, Иван Духов и Мирослав Пехливанов завоюваха правото гимназията да представи България в Европарламента в Страсбург.

 

По време на работната среща директорът на едно от най-старите средни учебни заведения в областта успя да се запознае от първа ръка с представянето на десетокласниците, протичането на надпреварата, както и на емоциите им по време на нея и след това. Тя изрази увереност, че на учениците предстоят още по-големи успехи, а така също и че по времето на визитата си във Франция в средата на месец април, тяхното представяне ще бъде на още по-високо ниво. По време на пребиваването си в Страсбург младежите ще „влязат в кожата“ на истинските евродепутати.

Заедно с тях около 500 европейски ученици ще участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, ще разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.