Дискусията „За делника на образованието”, организирана от Областния съвет на БСП Благоевград, събра учители, директори, преподаватели и представители на местната власт от целия регион. В нея се включиха депутатите от БСП Богдан Боцев, Николай Бошкилов,  както и колегата им Николай Цонков, който е в образователната комисия в НС и преподавател в УНСС. Друг специален гост на дискусията бе доц. Атанаска Тенева, която е член на Изпълнителното Бюро на БСП и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

„Бих искал да маркирам някои проблеми, които се забелязват . На първо място ще отбележа образователните стандарти, които трябваше да бъдат приети още с влизането на закона. Но все още голяма част от тях не са разработени. Пример за това е наредбата за физическата среда. Механизма за финансиране на училищата. Очевидно той не работи и трябва да бъде променен, още повече в началното образование и подмяната на завършващите ученици. Този проблем създава изключително много трудности на общините, и поради този факт много училища бяха затворени. Бих искал да чуя вашето мнение относно учебните програми, учебното съдържание на учебниците и такива ли трябва да бъдат те? Възникват нормални въпроси и бихме искали да чуем как могат според вас те да бъдат решени.”- коментира Николай Цонков.

Доц. Тенева заяви, че през новият закон и това което се случва днес в българското училище, се забелязва продължаване една отдавна констатирана от социолозите тенденция, че училището продължава да възпроизвежда неравенства. „Всички си спомняме скандала от това лято с различните видове учебници. Проблемът с неравенството е свързан ако щете и с достъпа до училище”- сподели тя.
„Бих искала да подчертая темата на рейда на Българската Социалистическа Партия за „Делника на образованието”, тъй като преди началото на учебната година всички колеги , с които разговарях, директори, учители, работещи в сферата на образованието, казваха, че основното предизвикателство е постановление 737 – за достъпа до училищно образование и обхвата на децата в училище. „ – заяви тя.
„Аз бих казала, че ние имаме проблем- политически, стратегически и свързан със сигурността за обхвата на децата. „- бе категорична доц. Атанаска Тенева
„Удовлетворена съм, че на тази среща виждам не само представители на началните училища, детските градини и висшите училища , а виждам представители и на местната власт и партийните ръководства. Това показва ,че проблемите на делника на българското училище вълнуват не само дейците на образованието, а са съществен приоритет и на Българската Социалистическа Партия.”- отбеляза доц. Тенева.
Доц. Тенева сподели пред аудиторията, че когато Изпълнителното бюро на БСП е обсъждало проблемите в образованието преди началото на новата учебна година, една от основните тези е била за разпределяне и поемане на отговорностите на различните равнища на управление.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *