Може би не е случайно, че през януари два пъти честваме празник на тези, които помагат да се роди новия живот. Днес е Бабинден, а на 21 януари – Деня на родилната помощ.
Някога когато още нямало специалисти лекари и акушерки, бабата, жената, която помагала при раждането, била дълбоко уважавана от всички. Бабата през часовете на раждането бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. Тя била тази, която с билки и баяния поемала грижата да ги запази от вредните влияния на лехусите – зли същества, които според вярването обикаляли около майката и детето до 40-тия ден от раждането. Бабата стояла и през нощта до третия ден след раждането, за да посрещне орисниците. Бабата лекувала и всички детски болести, които се появявали в първите месеци след раждането.
В чест на бабите съществува и празникът Бабин ден /8 януари. Задължителният ритуал е родилка от предната година да измие ръцете на бабата. На този ден ставала и голяма женска веселба.
Празникът Бабинден е намерил място и в съвременния ни живот, въпреки че времето на бабите отдавна е отминало. Днес старият български обичай се е преместил в Деня на родилната помощ, който е сменил АКУШЕРКА babin den 1 BABIN DEN древния празник и се празнува на 21 януари.Празникът се е запазил и в съседна Гърция. В близкото до границата село Καλή Βρύση, Кали Вриси до 1927 г. Горенце, като автентичния празник и гърците наричан БАБИНДЕН.

557 деца са се родили през изминалата 2015 г. в родилното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, съобщи началникът на АГО д-р Иван Стоев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *