Днес е Неделя Месопустна (Месни Заговезни). Това е подвижен православен църковен празник, който се отбелязва винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

Традицията повелява на трапезата днес за последен път преди Възкресение Христово да се слагат ястия, които са приготвени от месо. Хапва се кокошка или свинско месо, приготвя се и баница, в която има животинска мазнина.

От Месни Заговезни започва Великденският пост, през който не може да се ядат храни от животински произход и да се пие алкохол. През следващата седмица до Сирни Заговезни православните християни, които са решили да постят могат да хапват сирене и  яйца.

Идната неделя е Сирни Заговезни (Сирница), след което започва същинския пост, който продължава 40 дни. На Сирни Заговезни семейството се събира около трапеза, на която задължително има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва. Извършва се обичаят хамкане – на червен конец се завърза парче халва или яйце, като най-възрастният в семейството завърта конеца в кръг, а всички останали се стремят да хванат хапката с уста. Успелият ще е жив и здрав цяла година. Празникът Сирни Заговезни е известен още като Прошка. На всеки, който в този ден поиска прошка от родители, кумове и пр., му се дава.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *