Днес е голям празник – Петдесетница. На петдесетия ден след Възкресение Христово Светият Дух слязъл шумно, във вид на огнени езици над апостолите и ги обдарил с благодатните си дарове. Видимото му и осезаемо явяване разкрива за света третото лице на Троичния Бог – Дух Светий, поради което Петдесетница се нарича още празник на Света Троица. Той се приема за рожден ден на Христовата църква. По време на по-особеното празнично богослужение на колене се четат молитви за благодатни дарове, с които богомолците да се утвърдят като истински Христови следовници. Като символ на огнените езици, придошли над апостолите, на вярващите се раздават орехови листа, които се отнасят по домовете за благословение.

Така, както Исус Христос се яви на земята видимо пред всички, така и дух Свети слиза видимо, осезаемо, за да бъде видяно това събитие и да бъде чуто от множеството народ. След словото на апостол Петър повече от 3 хиляди души повярвали, на следващия ден – още 5 хиляди. Тогава се основава църквата Божия и хората започват да се кръщават в името на Исус, Спасителят. Върху всички повярвали слиза Светият дух.

„Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си Бог, Който вършиш чудеса.“ – Това са словата на едно от знаковите песнопения на Петдесетница. Има обичай, когато то се пее, от олтара да бъде разхвърляна орехова шума.

И още:

Петдесетница се отбелязва на петдесетия ден след Великден – винаги в неделя. Петдесетница възпоменава евангелското събитие, при което след Възнесението на Иисус Христос неговите ученици – апостолите – се събрали за молитва в Йерусалим. Изведнъж чули шум и над тях започнал да се спуска Светият Дух във вид на огнени езици, които се разделили и застанали по един над главата на всеки от апостолите. Така Христовите ученици се изпълнили със Светия Дух и получили неговите дарове – да говорят и проповядват Словото Божие сред различни народи и на различни езици. Изпълнени по този начин от божествените енергии, те стават вестители на Евангелието по целия свят. Затова Петдесетница се смята за начало, т.е. рожден ден на Църквата.

На 5 юни 2023 отбелязваме Ден на Светия дух. Празникът е подвижен и винаги се падат 51 дни (понеделник) след Великден. Свети дух е денят след Петдесетница.

В българската традиция празникът Свети Дух, също е свързан с паметта за починалите. Той винаги е в понеделник и на него Църквата почита третото лице на Бога – Светия Дух. В някои български райони съществува вярването, че на този ден Бог прибира душите на починалите на небето, и ако тогава вали, това са „сълзите на покойниците, които плачат, защото се разделят с близките си“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *