На 15 август е празникът на най-почитаната светица в православието и католицизма. 

 

Известното с минералните си извори курортно Огняново днес и утре празнува. Голям събор всяка година събира хиляди за празника на Света Богородица, съобщи кметът  Димитрия Гюрова. Звездите на сцената на стадиона тази вечер ще бъдат Румяна Попова и Борис Дали с подгряващи – оркестър “Пирински ритми” и местната читалищна танцова формация “Мистик”.

DSCN0384

След тържествената литургия в храма „Успение Богородично“ утре ще бъде раздаден курбан за здраве.  Празникът следобед ще продължи със състезания по борба. 

Храмов празник има и една от най-старите черкви в гр. Гоце Делчев. Там утре след празничната служба, също ще бъде раздаден курбан за здраве.

Успение Богородично е ден, посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.  Три дни след това сам Иисус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

В памет на явяването ѝ пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Според православната традиция Пресвета Богородица е починала и погребана в Йерусалим, а според католическата – в Ефес (днес в Турция). 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *