images

11 Януари 2014, Събота
П О С Л А Н И Е

От ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ
„За прозрачност в Българската Православна Църква”,
създадено с цел ПОДКРЕПА провеждането на честни избори за ДОСТОЕН МИТРОПОЛИТ на НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ

Ние, християните от НЕВРОКОПСКАТА ЕПАРХИЯ, имайки опасения, че е възможно да бъде извършен опит за манипулиране на избора за НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ, насрочен за 12.01.2014 год. и противопоставяйки се на твърденията на определени духовници от Епархията, че избора на епархийски избиратели е протекъл не по утвърденият за това ред и противоуставно, се ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ срещу ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НАРУШАВАНЕ на Устава на БПЦ, ТЪЙ КАТО СМЕ УБЕДЕНИ В ПОЧТЕНОСТТА НА ДОСТОЙНИЯ НИ АРХИЕРЕЙ – МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ И ПРОВЕДЕНИТЕ ОТ НЕГО със съдействието на  ЕПАРХИЙСКИЯ СЪВЕТ ИЗБОРИ ЗА ЕПАРХИЙСКИ ИЗБИРАТЕЛИ.

Легитимността на  епархийските избиратели е безспорна, тъй като до момента са изпълнили две от основните си правомощия по Устава на БПЦ – избрали са Епархийския съвет и делегати на Църковния събор, които са утвърдени от Светия Синод, поради което категорично и недвусмислено се обявяваме ЗА:

1. ПРОВЕЖДАНЕ на изборите за МИТРОПОЛИТ на НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ на определената от Светият Синод на БПЦ дата – 12.януари.2014 год.;

2. ПРОВЕЖДАНЕ на ПРОЗРАЧНИ и ЧЕСТНИ избори, в съответствие с Устава на БПЦ и недопускане извършването на действия, целящи опорочаване изборите за МИТРОПОЛИТ на НЕВРОКОПСКАТА МИТРОПОЛИЯ;

3. ИЗБОР на ДОСТОЕН МИТРОПОЛИТ от листата на определените от Светия Синод на БПЦ Епископи, който МИТРОПОЛИТ да притежава необходимите морални качества и да се ползва с доверието на миряните.

С голяма загриженост за този съдбовен за епархията ни избор, ДЕКЛАРИРАМЕ своята решимост и готовност да реагираме на всяко действие, което би довело или ще доведе до опорочаване на насрочените за 12.януари.2014 год. избори за МИТРОПОЛИТ на НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ.

Обръщаме се към православните християни от  Неврокопска епархия да не се поддават на провокации от всякакъв характер, които ще целят опорочаването на изборите.

Нашето оръжие за справедливата кауза е съкровената молитва към Всеподателя Бога, който да ни укрепява и помогне в избора за достоен Неврокопски митрополит.

Приканваме вярващите от всички епархии да ни подкрепят с молитва и морално, защото всички сме членове на едно тяло – Българската православна църква.

Гр. Сандански
10.01. 2014 г.

ПРИЗИВ

ПРИКАНВАМЕ ВСИЧКИ МИРЯНИ И СВЕЩЕННИЦИ, КОИТО СА СОЛИДАРНИ КЪМ ИДЕЯТА НА ПОСЛАНИЕТО, ДА ПРИСЪСТВУВАТ МОЛИТВЕНО С ЧЕТЕНЕТО НА ПСАЛТИР И ВСЕНОЩНО БДЕНИЕ В НОЩТА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ЗА ДА ИЗПРОСЯТ МОЛИТВЕНО БОЖИЯТА ПОМОЩ ЗА СПАСИТЕЛНО ЕДИНСТВО В НАШАТА ЕПАРХИЯ.

СЪЩО ТАКА ПРИКАНВАМЕ ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ, СЛЕД 19,00 часа на 11.01.2014 год., В КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ „Св.Св.КИРИЛ И МЕТОДИЙ” В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, НА ВСЕНОЩНИ МОЛИТВИ ЗА ИЗПРОСВАНЕ НА БОЖИЯТА ПОМОЩ И НЕБЕСНАТА ЗАКРИЛА НА СВ. БОГОРОДИЦА И ВСИЧКИ СВЕТИ.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *