Добра реколта от картофи, слаба от ябълки и задоволителна от грозде е есенната равносметка на земеделците в Гоцеделчевско. По 50 -60 стотинки за килограм се продават родопските картофи от производителите. По ниска е цената за търговци, които изкупуват без претенции за качество и големина, предназначени за производство на чипс и други суровини за хранителната промишленост. Още по-ниска е изкупната цената – около 15 евроцента за килограм в съседните картофопроизводителни райони – в селата оттатък българо-гръцката граница.

В сезона на подготовката на вино, гроздето от винените сортове, доставено от  най-често от селата в Санданско и Петричко за района на Гоце Делчев върви от 90 – 1.05 лв. за кило. По-евтино е гръцкото грозде. Но какъвто и да изборът, във всяка къща се залага домашно вино за дългите зимни вечери. Търговците го доставят до домовете, на място машините ронят и мачкат – след това директно в бъчвите.

Лошата реколта от ябълки още преди всичко да е обрано, вдигна цената им на 2 лв. за кило. Висока цена държат прочутият в района тешовски боб, който стигна цена 6 лева за кило и баничанския кромид лук – 1.60 лв.

Голяма част от земеделците в района – в селата Господинци, Хвостяне, Дъбница, Копривлен и други населени места през това лято замениха тютюна със зеленчуци, но някакъв спад на цените им, потребителите им тази есен не са усетили. Въпреки това, в града започна обновяването на отдавна затворена фабрика за консервиране на зеленчуци. Това може би ще улесни пазара на продукцията за земеделските производители.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *