За втора поредна година  Българското дружество за защита на птиците организира кампания „Дари себе си“ за доброволци за охрана на гнездата на египетските лешояди – сезон 2017. Един от тези доброволци е Димитър Попов от Гоце Делчев.

Всеки охранител трябва да отговаря на определени условия, необходимо е доброволците да бъдат поне 7 последователни дни на терен в периода 15 юли – 15 август. Доброволците трябва да имат готовност да прекарат светлата част на деня (понякога при лоши метеорологични условия) в наблюдения и водене на орнитологичен дневник, да спазват методиката и указанията за поведение.

Целта е да се опази живота на всяко едно малко египетско лешоядче, защото това е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите. Установената тенденция в страната е повече от тревожна – за последните 30 години видът е намалял с 80%. Установените двойки тази година са 24.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет.

Предотвратени са няколко инцидента, причиняващи безпокойство на мътещите птици;

От 2012 г. досега с помощта на охранителите са спасени общо 10 малки.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *