Веднага след излъчен по btvnovinite.bg репортаж във връзка с отново активиралото се свлачище в село Плетена и във връзка с издадените от кмета на община Сатовча – Арбен Мименов, нови заповеди за евакуация на живущите в засегнатите жилищни сгради и забраната за движение по пропуканите улици в селото, Мименов e провел и разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, пише изданието infomreja.bg

В телефонния разговор министър Нанков e уверил кмета Мименов, че споразумението отпреди две седмици за средствата за укрепването на свлачището е подписано и парите ще бъдат преведени в следващите работни дни.

След уверението, че финансирането и подписаното споразумение ще бъдат спазени, министър Нанков e посъветвал кмета на община Сатовча да предприеме спешни и превантивни укрепителни мероприятия, за да не бъде допуснато свлачището да помете както къщите на застрашените семейства, така и пътя.

На 23 февруари министър Николай Нанков и кметът на община Сатовча подписаха споразумение, че до един месец на община Сатовча ще бъдат отпуснати около един милион и половина лева за укрепване на опасното свлачище в село Плетена, което от 2015 година е най-големият проблем както на общината, така и на самото село.

През изминалите години Мименов настойчиво поставяше проблема пред всички власти и парламентарни групи, без да има какъвто и да е резултат.

В последната година Мименов заедно с местния депутат Елхан Кълков продължиха да настояват за решаването на проблема и пред министър Николай Нанков, който обеща да отпусне най-после необходимите средства и сагата в Плетена да приключи окончателно.

С отпуснатите пари от МРРБ ще бъде извършена корекция на опасното дере за трайно овладяване на свлачището, което при всеки дъжд и сняг се активира и хората от засегнатите къщи живеят от няколко години под постоянен стрес.

Заради опасността земните маси да затрупат къщите миналата година бе издадена заповед хората да бъдат евакуирани в старото училище на село Плетена, което предписание изпълни само един човек, а хората от другите къщи отидоха за няколко дни при роднини. Застрашените от затрупване къщи от опасното свлачище са на местните жители Руси Къдрев, Горан Шекеров, Светослав Юсев и др. Вече опасен е и пътят в този квартал, който след последното активиране на свлачището е напукан и минаването по него на автомобили и хора е забранено.

„Всеки момент очакваме писмото на министър Нанков и започваме работата по укрепване на свлачището“ – коментира за ХРОНИКА кметът Арбен Мименов. 

 

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.