„Светиня от Атон” e изложбата, която беше открита в навечерието на Рождество Христово в град Гоце Делчев. В музея на Гоце Делчев гостува Регионалният исторически музей – Перник с един единствен експонат – резбован напрестолен кръст, произведение на църковната миниатюрна резба.

Кръстът  е изработен в един от светогорските манастири, в края на XVI – началото на XVII век. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др. В тях са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в мащаб на 12 табла.

Близки до пернишкия кръст аналози са: хоругвен кръст от Рилския манастир от XVII век, кръст от сбирката на Държавния музей „Московски Кремъл” произхождащ от Атон от XVII век и един дървен кръст от частна колекцията в Сърбия от XVI век.

 

Изложбата ще бъде отворена в Гоце Делчев за посещение до 4 януари 2019 г.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *