Двама независими депутати, двама независими кметове, трима независими общински съветници и герой от риалити формат са сред учредителите на сдружение „Движение „Независимите“, съобщава Дарик Разград. Неправителствената организация бе създадена в Исперих днес, част от учредителите са изгонени от ДПС в различни периоди, но има и неизкушени от политиката. 

Аспарух, чието име носи този град, е първият независим българин, учредителят на държавата – каза пред събралите се близо 300 човека независимият депутат Гюнай Хюсмен. Негова и на колегата му по съдба – изгонен от ДПС – Муса Палев, е идеята за създаване на сдружението, част от което са независимите кметове на Исперих – Бейсим Руфад и на Гърмен – Минка Капитанова.

Солидарни с идеите им са и бившият депутат от ДПС Гюнай Сефер, бившият кмет на Кубрат 4 мандата Ремзи Халилов, общинският съветник от Силистра Ганчо Неделчев, общинският съветник от Белица Исмаил Рункьов, общинският съветник от Разград Фатме Селим, представители на други родопски и лудогорски общини. 

Заедно с депутатите най-аплодиран бе риалити героят от „Фермата“ Мустафа Ликов от село Рибново, който е бивш общински съветник и заместник-председател на ДПС-Гърмен.

b3adebe8e8827910a95a43c0ccb6941a

Целта на сдружението е да обединява, да работи за хората, които са ни избрали – категорични бяха всички основни инициатори. Те заявиха още, че структурата няма политически цели, Гюнай Хюсмен обаче допълни, че има моменти, в които не биха могли да останат безпристрастни при президентски избори и след избора на хората да вземат страна. 

Темата за обединението бе основна за ораторите на учредителното събрание. Гюнай Хюсмен припомни легендата за сноповете на хан Кубрат, Мустафа Ликов разказа притча за Пророка Мохамед и откриването на хората, а Муса Палев даде пример за силата на независимите от актуалния политически живот: Меглена Кунева е избрана за образователен министър със 106 на 100 гласа, от гласовете „за“ 3 са на независими депутати, ако те бяха на противното мнение тя днес нямаше да е министър – обясни Палев. 

Сред дейностите, които ще развиваме, ще са и европроекти – обясни Гюнай Хюсмен, ще отстояваме и пред Брюксел интересите на избирателите си – допхълни той.

Залата, в която се проведе учредителното събрание на сдружение „Независимите“, се оказа тясна и имаше хора и по прозорците.

9e89f24e0b52062e561e7c273a520b6a

В Управителния съвет са избрани: Гюнай Хюсмен, Муса Палев, Минка Капитанова, Ремзи Халилов, Гюнай Сефер, Исмаил Джеват – заместник-кмет на Ветово, Фатме Селим, Ганчо Неделчев, Юнуз Ахмед – председател на клуб „Адреналин в кръвта“ в Исперих и Джейхан Хюсеинов от Разград.

0c899d34ba28360f5edeaa274518832d

Председател на УС е Гюнай Хюсмен, а изпълнителен директор – Муса Палев. Предстои регистрацията на сдружението в съда, вече е запазен и домейн nezavisimite.bg.

снимки: dariknews.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *