Жители на Ново Лески, Копривлен, Мосомище и Гоце Делчев днес излязоха на протест срещу изграждането на кариера за добив на мрамор и инертни материали край село Ново Лески.  Няма да допуснем подписването на концесионен договор, преди да е направен ОВОС, категорични са от инициативния комитет. Мястото попада в Натура 2000, твърдят хората.

Фирма, собственост на местните предприемачи Димитър Чонгов, Костадин Чакалов и двама гърци иска да направи кариера за добив на мрамори и инертни материали в местност, която се намира на 500 м. от селото, на 1200 метра от с. Мосомище и на 1000 метра от известния минерален извор „Топлицата”. Правителството Орешарски взе решение за предоставяне на концесия 10 дни преди да подаде оставка. Решението е обжалвано от инициативен комитет, излъчен от Общо събрание на жителите на село Ново Лески.

От тогава текат серия от съдебни дела и обжалвания. Хората са притеснени, че кариерата ще има отрицателно въздействие върху околната среда, върху единствения безплатен плаж в региона “Топлицата”. Притеснени са собствениците на лозята и нивите около кариерата. На 30 метра има плантация с пирински чай. Мястото е в непосредствена близост до защитени зони, напомнят още жителите на Ляски  Мосомище.

 

Въпреки проливния дъжд, тази сутрин те излязоха на мирен п ротест на международния път за Гърция. Утре сутрин хората отново ще са там, с надежда правителството да защити гражданите си, а не интереса на фирмата, като откаже да подпише концесионен договор.

By hronika

2 thoughts on “Дъждът не успя да осуети протеста на пътя за Гърция, утре сутрин хората пак ще са там”
  1. Благодаря Ви,от сърце г-жо Енчева ,че отразявате всичко и сте сълъпричастна с нашия протест както винаги един доказан и справедлив журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *