Дъждът провали втория ден от летния фестивал в Делчево. Голяма част от групите и съставите се прибраха разочаровани, в неделя след като не успяха да представят това, което бяха подготвили за Еньовден пред публиката. Малко туристи се качиха в неделя до селото, явно изплашени от мъгливата сутрин. Въпреки юнските капризи на времето, ритуалите свързани с празника, останали още от езически времена бяха изпълнени.

Въпреки юнските капризи на времето, ритуалите свързани с празника, останали още от езически времена бяха изпълнени. Румяна Джибова от читалище Изгрев в с. Баничан и група ентусиасти отидоха до Вълчова тумба и оставиха да нощува там „мълчаната“ вода събрана от три чешми. Ранобудните в неделя сутрин не успяха да видят изгрева на еньовското слънце, скрито зад облаците. Затова пък децата с ентусиазъм плетоха венци от горски цветя и след това всеки се провря през големия еньовския венец и получи благословия от Еньовата буля.
Не само дъждът е причина за това, че фестивалът с всяка изминала година събира по-малко посетители, споделиха хотелиери от курортното село и хора, които всяка година посещават събитието.

DSCN9586 DSCN9592 DSCN9628 DSCN9629 DSCN9591 DSCN9610 DSCN9612 DSCN9601билките делчево 1
Сдружение „Хроника срещу рака“, което за втора поредна година се включи в летния фестивал, с благотворителен базар на билки, благодари на Виолета Никлева, Цветанка Карабельова, Гевеза Праматарова, Райна Бангачева, Мария Златинова, Николинка Головодова и Нели Пашова от Клуба на пенсионерите в гр. Гоце Делчев за билките, които засяха, на децата от школата на Николай Маринов, които изрисуваха съдовете, на Светла Дамянова, Елена Джамбазова, Магдалена Пелтекова, Атанаска Маргаритова и Мария Балтаджиева, които помогнаха с труд и средства, както и на всички, които успяха за краткото време, в което не валя, да си купят засадените билки. Останалата част от саксиите ще бъдат предложени на тези, които желаят да помогнат в набирането на средства за онкоболните жени на 30 юни, при стартирането на проекта „Сдружение „Хроника срещу рака” за подобряване комуникацията, информираността и превенцията на онкологичните заболявания в регион Гоце Делчев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *