Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служебния здравен министър Илко Семерджиев за отправени заплахи за уволнение към доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Според обвинението той е поискал от нея да назначи за свой заместник човек, посочен от него. Министърът отрече обвиненията, с изключение на това, че действително е предложил зам.-шеф на агенцията, за да се подобри работата й.


В еМисия България д-р Николай Болтаджиев, директор на болница „Св. Богородица“, определи обвинението като медиен кьорфишек, който е направо смешен.

Той (Семерджиев – бел.ред.) трябваше отдавна да я уволни без да я заплашва, тъй като тя не е изпълнила задължението по правилник да назначи заместник на агенцията, коментира той.

Според Болтаджиев служебният министър засяга нечии интереси, свързани с лекарствата. Той отбеляза, че за година от пазара ни са изчезнали 400 лекарства, а реекспорта на медикаменти е бизнес за милиони.

Д-р Болтаджиев отбеляза още, че скачането на цените на природния газ, нефта, топлинната енергия пряко ще засегне и болниците, където цените на клиничните пътеки, потребителските такси, както и на доболнинчта помощ са същите като преди 15 години.

Междувременно ВАС окончателно отхвърли пръстовия отпечатък в болниците. След като решението бъде обнародвано, болниците ще могат да заведат дела срещу Националната здравноосигурителна каса с искане да им бъдат възстановени разходите, направени за четци.

Наш екип посети болница „Св. Богородица“, където репортерът ни Божидар Николов и операторът Иван Георгиев разговаряха за проблемите, които екипът на болницата е имал при регистрацията на пациенти със системата.

Документът е обявен за нищожен от съда, все едно не е съществувало, отбеляза д-р Болтаджиев. Той добави, че не става дума само за разходите по самите четци и устройства – около 400 лв. на комплект, но и за заплатите за персонал, който да работи с тях месеци наред.

Лекарят подчерта, че макар системата да е блокирала редовно, касата не признава разходите на много болници, направени след прием с лична карта или по друг начин.

Националното сдружение на частните болници, на което д-р Болтаджиев е представител, ще изготви с юристи и типова жалба, която ще разпространи, за да могат болниците лесно да обжалват.

Никой не може да каже колко точно е струвала системата на болниците, тъй като има такива с по 10 и други с по 80, посочи лекарят.

Според него целта на въвеждането е била едни големи суми пари да идат към фирмите, които спечелиха обществената поръчка към НЗОК.

Монополът на здравната каса, свръхрегулацията и централизацията на властта в Министерството на здравеопазването са големите проблеми на българското здравеопазване, което се случва с помощта на политиците, заключи д-р Болтаджиев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *