Без съмнение отвсякъде ви заливат с информация, но не винаги е коректна или пълна. Ето какво съветва д-р Мария Тонгова от гр. Гоце Делчев.
По опасен ли е коронавируса от грипния? Да по-опасен и е по смъртоносен. Шансът да се стигне до интензивно лечение е доста по голям и лечението е по продължително около 20 дена. Хората с леки симптоми, които не са в болнично заведение оздравяват за 2- 3 седмици, при грипа – една.

Смъртността от коронавируса е около 4 % (спрямо диагностицираните), а от грипния около 0,1%. В Корея, където най много хора са изследвани смъртността е 1%. Тоест, в най добрия случай коронавирусът е 10 пъти по смъртоносен от грипния, а в най- лошия – поне 40 пъти…
Смъртността при коронавируса се дължи на вирусната инфекция и масиран оток, дължащ се на мощна възпалителна реакция. При грипа често усложненията се дължат на бактериална инфекция в долните дихателни пътища и се лекуват с антибиотици.
В момента няма лечение и ваксина срещу коронавируса. Срещу грипния има и двете.
Ако имате температура НЕ вземайте ибупрофен! Парацетамол може. В началния ход на инфекцията ибупрофенът действа противовъзпалително, тоест намалява имунитета и се стига до ускорена инфекция и реанимация дори при млади.
Хора без симптоматика практически не могат да заразяват, както и не дават положителен тест при изследване.
Вирусът не се омаломощава при температури над 25 градуса. Не забравяйте, че телесната температура е 37 градуса и той се чувства добре!
Един инфектиран, който проявява симптоми макар и не особено сериозни, може да зарази 2-3 души. При грипния вирус са 1-2.
Официалните данни са само върха на айсберга. Де факто заразените са десетки и стотици пъти повече.
Проблемът, който възниква е в бума на епидемията и невъзможност за адекватна реанимация на тежките случаи поради дългия болничен престой. В Италия се налага да избират кого да интубират поради липса на респиратори… За да се намали епидемията или поне да се забави, това което работи е строга карантина…
Вярно е, че са най уязвими възрастните но и по младите не са застраховани. Има 2 щама, които циркулират и единият е по вирулентен. Единствено децата са пощадени. Няма нито един фатален случай в световен мащаб в групата до 10 г.
Ако проявявате вие или вашите деца и най малкия симптом, не контактувайте с вашите възрастни роднини. Дори и да е обикновена настинка по добре да ги предпазите. Редки симптоматики (но не и невъзможни) са нос, който тече и възпалено гърло – тези симптоми обикновено са на настинка.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *