От Анелия Джамбазка

Около 340 са жителите на малкото село Жижево, в община Сатовча. Единственото училище в селото е „Яне Сандански“ до 4-ти клас. Именно там завършва началното си образование д-р Младен Таиров, а пътят от там до Спешното отделение на болница „Лозенец“ е продължаване на семейна традиция.

Желанието ми се появи още в детска възраст, поради това че баща ми работи като фелдшер на село и от там започва интересът ми към медицината. Записах се в Стара Загора, първоначално не ми хареса идеята да съм в голям град, какъвто е София и затова реших да кандидатствам в Стара Загора.

д-р Младен Таиров, началник на Спешно отделение в УМБАЛ „Лозенец“

След като завършва Тракийския университет, д-р Таиров започва първите си стъпки в професията в общинската многопрофилна болница в Гоце Делчев.

„Първоначално като завърших нямаше възможност за специализация, нямаше места. Имаше няколко години, които бяха с нулев прием. След това започнах работа в болницата в Гоце Делчев, докато се обявят места за специализация. В последствие като се обявиха, се явих на конкурс в София и така започнах да специализирам в болница „Св. Екатерина“. Доста време работих там, но в течение на времето ми се наложи да потърся друго място и да се преместим по обективни причини. Така през 2017 г. Попаднах в болница Лозенец по покана на тогавашния началник на Спешно отделение и от тогава съм част от екипа на болницата“, коментира д-р Таиров.

Към днешна дата д-р Младен Таиров завежда Спешното отделение на болницата, което посреща пациенти с различни оплаквания. Наред с това, младият лекар е и практикуващ анестезиолог в операционната дейност на лечебното заведение.

Лекарят разказва, че един от най-трудните моменти в неговата кариера е бил периодът на пандемията от Ковид. Тогава освен задълженията си в болница „Лозенец“, той доброволно се отзовава на помощ и на общинската болница в Гоце Делчев.

Имам връзка с колегите от болницата в Гоце Делчев и с нейния директор и при необходимост и когато имам възможност също помагам на дейността на болницата. Доколкото си спомням точно болницата там остана без анестезиолог. Да, точно тогава се налагаше да отивам за по няколко дни и да помагам с каквото мога. Да, човек осъзнава тези неща точно когато настъпи нужда от професионалисти и специалисти.

Професията „Анестезиолог“ е сред дефицитните в българската здравна система. Все по-малко млади лекари избират тази специалност.

Според д-р Таиров основна причина може би е невъзможността за работа в извънболнична обстановка, каквато е възможността за останалите специалисти.
„От вътрешни болести могат да работят в ДКЦ или да си отворят собствен кабинет. Тази възможност не съществува при нас“, посочва медикът.

Въпреки това д-р Таиров не губи мотивацията си за каузата да спасява животи, даже напротив, препоръчва професията си на бъдещите млади лекари.

Източник: euronewsbulgaria.com

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *