Известният неврокопчанин – ендокринологът проф. Румен Пандев е сред отличените в инициативата на вестник 24 часа „Лекар на когото българите вярват“

Ето какво сподели професорът малко след официалната церемония:

Днес на 24 етаж, в ресторант „The View“ в София, над потъналата в униние и хаос Родна Здравна система, за пореден път бяхме удостоени с грамотите „Лекар на когото Българите вярват“! 
Инициативата на вестник „24 часа“ явно е с добри намерения, на аз тайничко се надявах да чуя нещо конкретно от Ръководството на Здравните ведомства: Министър, здравна комисия и Директор на НЗОК. 
Смятат ли да предложат решения:
– за справяне с хроничната липса на медицински персонал,
-за намаляване на неефективната и неработеща здравна администрация
-за съкращаване броят на болниците
– За демонополизация на НЗОК
– за намаляване производството на често излишни здравни услуги, водещи до преразход на обществени средства…
– Как да обясним на хората, че при толкоз много болници, (най-много на глава от населението в ЕС) имаме най-ниска средна продължителност на живот!
Вместо това за пореден път, чухме колко успешно е развитието в последните години!
Правя малък паралел с районната болница, която посетих преди седмица в Румъния, където при стандартни условия, без излишен лукс, при ефективно работеща система, за 2 години са напуснали едва една сестра и един лекар, а обяснението за това е високата заплата на младите лекари и сестринския персонал (1500-2200€).

Уважаеми господа управляващи, ПОСВЕЩАВАМ ПОЛУЧЕНАТА ГРАМОТА НА МОИТЕ ПАЦИЕНТИ, КОИТО НИ ВЯРВАТ, ПОДКРЕПЯТ И РАЗБИРАТ ТРУДНИТЕ УСЛОВИЯ, В КОИТО ЧЕСТО СЕ НАЛАГА ДА РАБОТИМ! 
Уважаеми властимащи и журналисти, тъй като явно не можем да намалим и без това многото здравни заведения, то поне да се опитаме да намалим броя на „здравните“ празници, класации, грамоти и другите PR инициативи. Нека се обединим върху тезата, че всички ние пациенти, лекари и сестри се нуждаем от адекватно и ефективно финансиран здравен продукт!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *