DSCN0623
Свети Пантелеймон ( Всемилостив – от гр. та παντа – всичко и έλεος – милост) да те пази, да пази пътя ти напред, да не се спънеш и да се върнеш жив и здрав обратно, отдето си тръгнал – така обясняват специалното си отношение в село Тешово към този не толкова популярен светия. От тази година там са решили да подновят стар обичай, който се помни от поколения.
Преди години в деня на Св. Пантелеймон, още преди да се е съмнало, с коне или пеша, хората от селото „извъртали синора”, всъщност успявали да извървят за един ден границите на землището на селото. Задължително шествието минавало покрай Каркалановия бук, спирали заедно със свещеника до причудливите камъни в местността Солен таш, поглеждали към близкия връх Моторог и през Тешовския пункт продължавали към Млаки. Там на поляните до студения чучур, набирали „калеш” (красивото оранжево омайниче), което връзвали на добитъка, раздавали курбан и продължавали обиколката към поляните в местността „Свети Петър”. По мръкнало се прибирали уморени и доволни, че селото им има най-дългия синор.

DSCN0608
По идея на кметския наместник Иван Крушовски и черковното настоятелство старата традиция да се обикаля землището на селото беше реализирана отново, но поради липса на коне и катъри, с джипове. Колона от 11 високопроходими коли с петдесетина тешовалии измина целия този път. Издържаха всички – младите с тръпката на един доста предизвикателен офроуд из Пирин, по-възрастните със спомените за някогашната традиция. За всяко място от маршрута има специална тешовска песен, която симпатичното трио Атлаза, Цветанка и Мария пяха, с тайна надежда, че и младите жени, които си идват за уикендите ще запеят с тях.

DSCN0550
В късния следобед всички се събраха край новия параклис в чест на Свети Пантелеймон, издигнат от семейство Яневи, от който се вижда цялото село на длан и където всеки хапна курбан за здраве. Или както написа във Фейсбук нашата читателка Мария Игнатова: “Един прекрасен ритуал, който само тешовалии могат да направят”.

Тази новина има 1 коментара

  1. Атанас Reply

    А тази година ще бъде ли продължена традицията?

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.