Невероятен концерт подариха на публиката в гр. Гоце Делчев музикантите, изпълнителите и танцьорите от Неврокопския ансамбъл за народни песни танци. Най-голямата зала в града едва успя да събере желаещите да присъстват на спектакъла по повод 70 годишния юбилей на първия в България фолклорен ансамбъл.

132

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, е основан през 1946 година в гр. Гоце Делчев и дълги години носи името „Яне Сандански“. Негов основател е Зафир Кънчев, който полага началото заедно с Костадин Руйчев и Златко Коцев. През 70-годишния си творчески път, самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографско богатство на българския народ. През школата на ансамбъла за тези години са преминали повече от 2000 певци, танцьори и музиканти.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци има издадени 5 албума, множество реализирани записи за Националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят: Полша, Унгария, Чехословакия, Македония, Русия, Латвия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Италия, Холандия, Германия, Канада, Египет и други. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – 1-ва степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия.

Поздравителни адреси и много цветя ансамбълът получи от президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народните представители Кристиян Вигенин, Кирил Добрев и Георги Андонов, от кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, от министерството на културата, от много читалища в страната и още много почитатели на изкуството и българския фолклор, който самодейците пазят и пресъздават.

По повод юбилея, президентът на Република България Росен Плевнелиев, удостои Неврокопския ансамбъл за народни песни с почетен знак. По повод юбилея, Съюзът на музикалните и танцовите дейци удостои със „Златна лира“ Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, диригента на ансамбъла Петър Аврамов и хореографа Тодор Цветков, и със „Сребърна лира“ диригента на хора Петър Карамфилов. Наградите им бяха връчени от доц. Георги Хинов, един от най-изтъкнатите хореографи и постановчици в България, който е работил активно с ансамбъла през годините.

Разгледайте снимки от спектакъла тук 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1153754881349236.1073742029.260504067340993&type=3

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *