Разходката из планината е невероятно, вълнуващо и неповторимо приключение, разказва сайтът pirinadventure.bg. Защото всеки път тя е нова, променена, но винаги прекрасна! Обходиш ли я – обикваш я завинаги. Но за да я опознае, човек трябва не само да я погледа, но и да послуша за нея. Толкова много са народните сказания и легенди, че без тяхната пъстрота няма как да си „разбрал“ планината истински! И така… разходката ни из Пирин няма как да приключи, без да сме разпитали местните за легендите, които се разказват за планината. И откриваме, че за една от тях всички са чували – тази за Рила и Пирин!

 

Някога Рила планина била жена – наричали я Рилка. Тя се омъжила за момък на име Пирин. Те се обичали толкова много, че се оженили против волята на родители и избягали далеч от всички. Спрели се чак високо в планината и там се заселили. Не след дълго се появили на бял свят и двете им деца – момче и момиче, които нарекли Искър и Места (никому непознати дотогава имена).

Пирин ходел на лов и се грижел за прехраната на челядта, а Рилка гледала децата и поддържала къщата. Двете деца обаче били много буйни – постоянно се карали и боричкали и Рилка се видяла неспособна да се справя с тях.

Един ден Места и Искър така се скарали много лошо, казали си много тежки думи. В опита си да ги възпре, Рилка през сълзи изрекла клетва. Тя пожелала децата ѝ да се разделят, та никога повече да не се скарат. Проклела и себе си – снагата ѝ да се превърне в камък, дърветата да се превърнат в нейни рожби, от сълзите ѝ потоци да тръгнат. И Пирин проклела, и той да се вкамени като нея, та да не му се присмиват хората за буйните му, непокорни деца.

И на мига майчината клетва станала реалност – тя се претворила в планина, а след нея и Пирин. Двете им деца се преобразили в реки. Искър буен се втурнал напред и хукнал към полето, та чак до Дунав. Места пък кротко се понесла надолу по планината. Брат и сестра никога вече не се срещнали.

Майка им Рила още се опитва да ги наглежда, но те бързо се изгубват от погледа ѝ. Пирин никога не можал да види повече Искър и все тъгува за мъжката си рожба. И затова тази му страна, дето гледа към Софийско поле, е все тъмна и зелена – унила и тъжна. Другата му страна пък е по-слънчева. Защото там се стопля бащиното сърце – докато гледа щерка си Места. Единствена тя разведрява душата му и го кара да се усмихва. Затова Пирин все приканва хората натам, та и те да се порадват отвисоко на хубостта на дъщеря му!

Това е легендата за Рила и Пирин. Разказахме ти я, за да усетиш Магията на Планината. Защото тя е жива. Не винаги гостоприемна, но пък винаги красива. Разкажи тази легенда на близките ти хора, нека и те научат повече за тези две красиви наши планини.

И не се колебай, опитай да прекараш всяка свободна минута там. Пирин и Рила те очакват. И всеки път ще те даряват с нещо ново и красиво. Нещо, което ще остане завинаги в сърцето ти и ще те кара да се връщаш отново и отново. Защото то ще бъде в плен на тази магия!

Ако се двоумиш от къде да започнеш, разгледай някое от нашите предложения за разходка. Всяко едно от тях има своя чар и ще остави неповторим спомен от поредното ти приключение. Планинско приключение. Виж маршрутите, които сме ти приготвили тук – http://pirinadventure.bg/trails-list

Погрижили сме се и за това, къде да се настаниш, в случай, че искаш да останеш за повече време. Това са нашите предложения, разгледай ги – http://pirinadventure.bg/hotels-list

Наистина ще бъдем щастливи, ако успеем да допринесем поне малко за по-лесното планиране на следващата ти почивка и разходка сред красотите на Пирин.

Източник: pirinadventure.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *