DSCN6409-800x600
Една близка дестинация за раходка в дългата поредица от почивни дни е манастирът Богородица Икосифиниса край Драма. Мястото в планината Пангео е познато на неврокопчани. За тези, които все още не са пътували до там, най удобният маршрут е на голямото кръстовище преди Драма да поемете в дясно по околовръстния път. На следващото следвайте посока Солун (Thessaloniki). Следващият ви ориентир е селището Неа Бафра (Nea Bafra). Завийте надясно и на следващото кръстовище ще видите кафява насочваща табела за манастира Икосифиниса. Поемате по добре асфалтиран път с много завои, който води високо в планината пред портите на манастира. Една добре поддържана от монахините света обител и черва с впечатляващ с дърворезбите си иконостас.
Специалното място в него е на иконата на Богородица с Младенеца, без лица. Според една от легендите, иконата не е създадена от човешка ръка, а вследствие на чудо от пурпурно червена светлина. Тя е намерена в Святото място на Богородица на няколко метра на изток от днешните стени на манастира до старата вятърна мелница.
Втората версия произтича от извора, който св.Герман е открил скрит сред храстите.
Третата версия на легендата, св. Герман Йордански е получил указание от ангел да напусне Палестина и да се върне и основе манастир в Македония в един оазис с 20 палми /ikosi finikes – 20 палми/.
Ако имате шанс да сте там във време, съобразено с манастирския режим и получите разрешение от игуменката на манастира, може да си поговорите с единствената българска монахиня там. (Повече снимки от манастира вижте във Фейсбук страницата на Хроника)

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.