Всички знаем за събитията през Втората световна война, все още има и живи свидетели, които пазят спомена. Безспорно най-разтърсващи са историите за еврейското преследване и концентрационните лагери.

Днешната ни история е за една от тихите героини на войната, чието име едва ли сте чували. Всъщност, до 2007 г. малцина са чували за Ирена Сендлер. Тогава няколко момичета от Канзас, които подготвяли доклад за Деня на националната история, открили името й в един от архивите. Каква била изненадата им, когато я намерили сред живите!

Оказва се, че по време на Втората световна война тя е спасила 2500 деца от Варшавското гето. По това време Ирена е била член на полската нелегална организация – Съветът на еврейската помощ (Zegota). Когато всички, които не са евреи, вече не били допускани в гетото, Ирена издействала пропуски за себе си и за помощниците си от Варшавския отдел за епидемиологичен контрол.

Така жените могли безопасно да влизат на територията на гетото и да помагат на хората, които живеели там. Често носели със себе си храна и лекарства. Но най-важното е, че те извеждали еврейските децата от гетото.

За целта използвали различни методи: децата били транспортирани в торби за боклук, чували за трупове, дори – ковчези. Прехвърляли ги през над оградата, превеждали ги през канализацията. Ирена криела бебетата в чантата си с инструменти, а по-големи деца – под брезента в камиона.

Понякога тя водела със себе си куче, което било специално обучено да лае по германската охрана. Това помагало да се заглуши плачът или шумът на децата.

Понякога Сендлер подкупвала охраната, която й помагала в упоритата работа. Интересното е, че жената записвала имената на всички спасени деца, надявайки се по-късно да им помогне да се съберат със семействата си.

Ирена заравяла списъците в буркани в градината. В резултат били намерени имената на близо 2500 деца.

През 1943 г. нацистите арестували Сендлер. Но тя не издала никаква информация, въпреки че ръцете и краката й били счупени  при разпитите.

Тогава било заповядано да бъде разстреляна, но тук организацията Зегота помогнала на жената, като нейни представители подкупили пазача. Последният добавил името Сендлер към списъка с разстреляните. До края на войната тя живяла под чуждо име.

Жената умира през 2008 г. на 98-годишна възраст. Издигната е кандидатурата й за Нобелова награда за мир, но тя губи от кандидата за президент на САЩ Ал Гор. В същото време жената е рицар няколко полски ордена и е получила почетното звание Праведник на народите по света.

Нейната невероятна история е достойна да бъде научена от всички – споделете я с приятели!

Източник: Informaciq.eu

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *