Еднa австралийка в Гоце Делчев

Една среща с българка преди година в Ню Йорк, доведе 30 годишната австралийка Хейли това лято в Гоце Делчев. Като част от околосветското пътешествие, което вече подготвяла със съпруга си, Хейли включила и родното място на Катя Божикова, която също имала планове да бъде през август при близките си в Гоце Делчев.

IMG_0404(1)
Хейли е живяла в Ню Йорк само 18 месеца, преди да започне да реализира мечтата си за околосветско пътешествие. В дните, в които тя беше в Гоце Делчев, съпругът й Майкъл я очакваше във Виена, за да продължат заедно набелязания си маршрут. Те пътуват вече осем месеца по света. Успели са да видят много страни, като са започнали са от Южна Америка, с престой в Аржентина за шест седмици заедно с домашното им кученце, което после оставили на сестра й. След това посетили Куба, и продължили за Африка – Кения и Тайланд, през Близки изток – Израел, Йордания, Палестина, една седмица в Лондон и до момента са успели да видят също Унгария, Австрия и България.
Цели шест месеца са подготвяли своето пътешествие Хейли и Майк върху огромната карта на света, която имат в нюйоркското си жилище. Маршрутът им е според хората, които са срещали и това, което искат да научат за техните държави и мечтата да преживеят цяла година без нито един ден зима, затова започнали пътешествието си от декември миналата година, именно от Южна Америка. Няколко години са спестявали за да могат да си позволят това голямо пътуване, разкрива Хейли. Тя е работила като консултант към KPMG (б. р. фирма позната и в България), но в областта на изследването на нови марки и креативни идеи за бизнес, свързани с младите хора. Тя има свои разработки за дрехи за млади хора и серия облекла за домашни любимци. За да предприеме околосветското пътешествие е напуснала работа, като смята, че този риск си заслужава. Така е постъпил и съпругът й.
„Всяка страна е толкова различна, а аз обичам да научавам за различния начин, по който хората живеят, за техните традиции, негативното и позитивното, което винаги вървят ръка за ръка. Например след като бях в Израел и Палестина, коренно се промениха моите представи за тероризма. Обикновено слагаме някакви хора зад тази дума, но в крайна сметка, това са хора, които искат да живеят живота си и се борят за тази свобода“ – споделя младата жена.
Единственото й впечатление от София е храмът Александър Невски, защото бързала да дойде в Гоце Делчев при Кет, както тя нарича своята българска приятелка.

IMG_0487(1)

„Имах възможност да видя как живеят българските семейства, което не може да се случи на всеки пътешественик. Вие сте много социални, много свързани помежду си хора. Впечатлена съм от връзката между поколенията, например как живеете заедно баби с внуци. Тази близост я няма навсякъде, особено на запад. Толкова сме отчуждени и забързани“ – споделя Хейли.

Докато се разхождали с Катя надникнали попаднали на сватба, където ги поканили да чуят музика на живо. Хейли е впечатлена от вкуса на плодовете, които е опитала на пазара и не скрива, че ако може би си взела от тях в Америка. Лозниците, които хората използват за естествени тенти в дворове и градини, са другото й българско откритие, заедно с любопитния начин как се кваси кисело мляко. След срещата ни Катя и Хейли имаха в програмата си да разгледат ателието на художника Николай Маринов, да разгледат „Белите скали“ и да се качат пеша до Делчево, като подготовка за следващата дестинация от пътешествието на Хейли – Швейцария, където тя има намерение да се катери. След това пътят на двамата със съпруга й ще продължи към Япония за да завърши за Коледа при близките им в малко градче до Мелбърн.
Това пътешествие за мен не е само мечта или някакво хоби“ – казва на тръгване Хейли. „Опознавайки света, човек се опитва да опознае и себе си!“ – признава тя.

Повече вижте в блога на Хейли

http://thatyearwetookoff.com/2015/08/31/a-little-place-called-gotse-delchev/

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *