„Езерата в Пирин“ е първото по рода си изследване за една от емблематичните планини в България. То включва географски и исторически сведения за всички пирински езера, както и най-подробни данни за тяхната морфометрия – брой, надморска височина, площ, дълбочина, дължина, широчина, дължина на бреговата линия. В помощ на използващите книгата са приложените географски справки за реките, които водят началото си от езерата в Пирин. Читателите ще открият и кратки описания на маршрути. В тяхна услуга са и приложените подробни карти за всяка езерна група.

КОИ СА АВТОРИТЕ?

Николай Даутов – географ и ономаст, е роден в гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Възпитаник е на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Творчеството му е ориентирано към географската номенклатура на Пирин планина и Поместието – основно на Неврокопско (Гоцеделчевско). Автор е на книгите „Пирин – речник и пътеводител“ (2008), „Места, свързани с християнството в община Гоце Делчев“ (2011), „Пирин – географски и етимологичен речник“ (2014) и „Пирин – пътеводител” (2017). А също и на изследователски студии и статии, публикувани в сборници, списания и периодичния печат. Представен е в авторитетната „Енциклопедия на българската ономастика“ (2016) като един от тримата съвременни наши географи с научни постижения в сферата на българската ономастика.

Деян Василев е роден в гр. Добрич. Живее и работи в столицата София. Запален турист и любител на природата. Неговата страст са географията и историята. Той е един от създателите и авторите на топографската карта BGMountains. Сътрудничеството му с Николай Даутов е дългогодишно. Автор и съавтор е на всички карти и картосхеми приложени в книгите на последния за Пирин.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *