Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е одобрила за застрояване без екологична оценка нови 2600 декара край Банско. В нови осем селищни образувания с капацитет 40 хиляди легла се очаква застроената площ да достигне 3 милиона кв.м., от която 750 000 кв.м. вече са построени.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че екоминистерството без екологична оценка разрешава това застрояване. Обитателите на Банско могат да достигнат до 60 хиляди души в пиковите моменти, като еколозите обръщат внимание на факта, че новата пречиствателна станция на града е с капацитет на 30 000 еквивалент жители.

Някои от новите квартали граничат с Национален парк Пирин. В един от тях е замислено да се сложи и долна станция на неразрешената втора кабинкова линия за ски зона Банско, която по закон няма как да бъде изградена легално.

През последните 15 години Банско се разрасна като град от малко над 9000 души население до курортен комплекс с около 20 хиляди легла. Ски зона Банско, построена с концесия върху изключителната държавна собственост, каквато е Национален парк Пирин, е била разчетена за тези първоначални 9000 души. Това увеличаване на застроените площи в град Банско не е обвързано с потенциала на града – даже оптимистичната прогноза за брой на жителите на Банско, разгледана в Общия устройствен план на общината, предвижда намаляване на настоящия брой жители до 2035 година.

Съответно натискът да се позволи застрояване на Национален парк Пирин се увеличава. Съгласно готвения нов план за управление на парка се предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега).

Коалицията „За да остане природа в България“ ще обжалва решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград пред министъра на околната среда и водите заради нарушаване на Закона за опазване на околната среда. Природозащитниците готвят национален протест срещу разрушаването на уж защитената природа на България.

Решението на РИОСВ-Благоевград:
http://riosvbl.org/images/stories/R_OVOS/Precenki_EO_2014/BD-13-EO-2016.pdf

„Искаме с новия Общ устройствен план да направим улична регулация, а не да се вдигат нови сгради“, контрира кметът на Банско Георги Икономов.BANSKO

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *