Гоце Делчев бе домакин на втория по рода си лагер – сбор на клубовете по екстремни спортове на територията на областта, където се обучаваха нови членове, а старите предаваха своя опит. За проявата пристигнаха освен домакините от „Прилеп“, също така и техни колеги от Петрич, обединени в две формации – „Конгоро“ и „Бела екстрийм“. За лагер бе избрана местността „Момина кула“, намираща се до международния път за Гърция в района на с. Буково, която предстои да се превърне в полигон и база за подготовка на професионалисти. На 60-метровата скала своите възможности свериха и най-младите участници Томас Нинов, Таня Терзиева и Илия Караиванов, които показаха, че екстремните спортове и пещерното дело имат своите достойни продължители и широка публика. Проявата протече в продължение на два дни, а всички участници устроиха бивак в подножието на скалата. Основно място в лагера имаше митичната шатра на неврокопските „екстремисти“, по проект и основно изпълнение на един от най-възрастните членове на клуб „Прилеп“ Атанас Хаджиев. Тя е свързана със спомени и изживявания от Казахстан и в други републики на бившия СССР, където клубът е бил на експедиции.

2 3 (20) 3 (25)
Особено напрегнат бе първият ден, когато всички участници трябваше да направят спускане и качване по скалата под вещото ръководство на инструкторите Славчо Кокошаров, Мартин Дишлянов и Красимир Ангелов. Тяхната работа бе наблюдавана от един от доайените и почетен председател на неврокопчани Димитър Пейчев. Наградата за най-бързите бе невероятната гледка, разкриваща се от върха на полигона, където има стара антична римска крепост. С особеното си усърдие се отличиха Таня Бокчева, Томас Нинов и Кирил Кирилов, които показаха добра форма в двете фази.
На събитието клубовете „Прилеп“, „Конгоро“ и „Бела екстрийм“ обявиха и своите предстоящи намерения, сред които е и участие в Балканиадата по екстремни спортове, която ще се проведе идното лято. Те обсъдиха и обща програма за подготовка, за да бъдат в оптимална форма, като не скриха надеждата си тяхното участие да бъде подпомогнато от община Гоце Делчев, която винаги е подкрепяла начинанията им. С надежда погледът инюм е обърнат и към община Петрич, чието ново общинско ръководство обещава да бъде далеч по-отворено и да чува нуждите на спортните сдружения.
След лагер сбора на „Момина кула“ трите клуба ще проверят на терен своите възможности. Те ще направят влизане в „Мануилова пещера” в околностите на село Рибново, която една от най-красивите в региона и е с дължина 3 000 м.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *