Европейската комисия e приела да удължи до края на юни 2017 г. срока на действие на мерките за социална защита за производителите на плодове и зеленчуци в Европейския съюз, пострадали от забраната за внос, която Русия наложи през август 2014 г., съобщи европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън, цитиран от официалния уебсайт на изпълнителния орган на ЕС. Първите мерки за защита бяха приети още през 2014 г. и преди година срокът им на действие бе отново удължен, припомнят от пресembargoцентъра на ЕК.

Основната част от мерките са насочени към изкупуване на продукцията на производителите и безплатното й предоставяне на благотворителни организации, както и използването й за други цели като например за храна на животните, компостиране и дестилиране. Продуктите, към които се прилагат тези мерки, са домати, моркови, зеле, сладки чушки, цветно зеле, броколи, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши, сливи, ягоди, прясно десертно грозде, киви, портокали, мандарини, лимони, праскови, нектарини, череши и райски ябълки.

Целта на приетите мерки е облекчаване на пазарния натиск върху онези плодове и зеленчуци, които преди налагането на забраната бяха изнасяни за Русия. Оттогава от пазара са били изтеглени общо 1,13 млн. тона плодове и зеленчуци, а подпомагането от страна на ЕС е достигнало 280 млн. евро.

Според ЕК в условията на руското ембарго фермерите в ЕС са се оказали „изключително издръжливи”, като през 2015 г. износът на селскостопанска продукция за трети страни е нараснал с 4% в стойностно изражение спрямо предходната година. От изпълнителния орган на ЕС обаче признават, че резултатите са доста неравномерни в различните сектори и отделните държави-членки на общността. 

„Удължаването на срока на действие на мерките за сектора на производство на плодове и зеленчуци е конкретна демонстрация на солидарност от ЕК спрямо европейските производители на плодове и зеленчуци, които пострадаха особено силно от запазващата се руска забрана”, отбеляза Хоугън.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *