Средно 10-12 % по-висока цена постигат държавните горски стопанства чрез продажба на дървесина чрез системата за електронни търгове, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Днес той провери как работи системата за е-продажба на дървесина, която е разработена от „Информационно обслужване“ АД. Платформата се ползва в Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.

PR1_4010

Днес се проведоха четири електронни търга с повече от 36 регистрирани кандидати. Бяха предложени за продажба 700 кубически метра дървесина.

Четири месеца след официалния старт на платформата, са проведени над 40 търга със стотици участници, каза по време на инспекцията заместник-министър Валери Борисов. По думите му, чрез въвеждането на електронната платформата е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове. „Това от една страна ще осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга ще спести време и средства на кандидатите за купувачи“,  добави той. До този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете, което е гаранция за добрата работа на платформата.

Заместник-министър Борисов припомни, че преди въвеждането на електронни наддавания е имало случаи, когато дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения. Това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците.

Успехът на платформата в Югозападното държавно предприятие предизвика интерес  към системата на „Информационно обслужване“ АД и в други структури, съобщи заместник-министърът. До края на 2016 г. платформата ще заработи в Южно Централното и Северозападното държавно предприятие. Валери Борисов изрази благодарността си за доброто сътрудничество към министъра на земеделието и горите Десислава Танева, както и към директорите на трите предприятия – инж. Дамян Дамянов, инж. Ботьо Арабаджиев и инж. Цветко Цветков. Заместник-министър Валери Борисов обобщи, че платформата на „Информационно обслужване“ АД ще обхване две трети от територията на горските стопанства в страната.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *