16-годишна съди училището си, защото иска да посещава часовете забулена. Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел влезе в конфликт с 357x268_1460613012училищното ръководство, след като категорично е отказала да сваля забрадката си през учебно време. Вчера в Административния съд в Благоевград започва делото, което деветокласничката заведе срещу опита да бъде преместена в друго училище.

 16-годишната Емине избрала забрадката миналата година, когато изкарала курс по Коран. В профила сѝ във Facebook е написала: „О, Аллах, ако ти не се сетиш за мен, няма кой друг да го направи”.
От началото на учебната година Емине започва да ходи със забрадка. Поведение, което противоречи на правилника на училището.
„Носенето на забрадка в училище поставя ученичката в привилегировано положение. Нарушава принципа за равно третиране на учениците в училище, като в същото време обезсмисля вътрешните приети правила. Поставя съучениците си със същото вероизповедание в неравностойно положение”, обяснява Митко Джуков, директор на СОУ „Христо Ботев”.
Опитът на училищното ръководство да накара Емине да сваля забрадката в училище среща сериозен отпор. За нея се застъпва и баща ѝ.

 

„Многократно са провеждани разговори с Емине в присъствието на родител. Разяснен е правилникът и Законът за народната просвета, обаче нито родителят, нито момичето приеха компромисен вариант, при който да се спазват законите”, обяснява педагогическият съветник Афродита Дерменджиева.

 

От училището предлагат на деветокласничката да се премести в духовното училище в Момчилград, където бурките са позволени.

 

„За което бяхме получили отговор от директора на училището, че имат свободни места в 9 клас и също предоставят безплатен пансион, безплатна храна и удовлетворяват нейните желания да посещава учебно занятие с боне и забрадка. Тя категорично отказа. В същото време сега в момента тя е в училището”, допълни Митко Джуков.
В училището на Емине учат още 387 деца. Всичките изповядващи ислям, но и спазващи правилата за светско облекло в училище.
И докато педагогическият съвет се притеснява от конфликт между самите уеници, то класният ръководител на Емине е категорична, че няма опасност от такъв.
„Няма никакви проблеми. Напълно нормално се държи момичето, влиза си в часовете, излиза, всичко си минава. Комуникативна е”, твърди класният ръководител на Емине.
Родители на останалите ученици не подкрепят поведението на деветокласничката.
Бащата на Емине Ресим заяви за Нова, че дъщеря му изживява тежко случващото се с нея.

 

„Все още България не се е отърсила от предразсъдъците, които години наред са обхващали нашия регион. И за съжаление, в България е престъпно да носиш една забрадка. Образованието е светско, но никой не може да наложи забрана на някого за това с какви дрехи да ходи облечен“, коментира за „Здравей, България“ районният мюфтия на Гоце Делчев Един Мохамед.

Източник: http://m.novanews.novatv.bg/

 

By hronika

One thought on “Емине от Вълкосел иска да ходи на училище със забрадка”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *