Районният съд в  Гоце Делчев потвърди наложена глоба от 400 лева с наказателно постановление, издадено от началника на РУП – Гоце Делчев на Атидже Асанова от село Блатска117

Асанова е обжалвала наказанието, което е за управление на лек автомобил без застраховка „Гражданска отговорност“.  Пред съда Асанова е заявила, че не знаела, че закупената от нея преди дни кола от пловдивчанин не е имала валидна застраховка за 2015 г., тъй като продавачът уверил приятеля й, че по автомобила всичко е платено. 

Съдът обаче констатирал, че към момента на делото деянието на жалбоподателя е обявено за противоправно и съставлява административно нарушение. Разпоредбата на чл. 638, ал.3 от Кодекса за застраховането, която е в сила от 1.01.2016 г., предвижда лице, което не е собственик и управлява МПС и няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, да се наказва с глоба от 400 лв.

Другото противоречие е, че по делото е бил приложен договор за покупко-продажба на лекия автомобил с дата 24.11.2015 година, т.е. 9 дни след като Атидже Асанова е била засечена от полицаите в Гоце Делчев да управлява въпросната кола. 

В случая би следвало преди да пристъпи към управление, водачът на автомобила лично да се увери дали всички документи са изрядни, в това число и дали има валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“, са доводите на съдебния състав да потвърди наказателното постановление на началника на РУ Гоце Делчев и административното наказание от 400 лева на Асанова. 

На 15.11.2015 година около 23.05 часа в Гоце Делчев полицаи спрели за проверка Атидже Асанова и установили, че управляваният от нея лек автомобил „Пежо 206“ е без сключена задължителна застраховка „Гражданска  отговорност”за 2015 година.

Решението на съда може да бъде обжалвано с касационна жалба в 14-дневен срок.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *